טיול בעקבות שביל היין ביהודה
בהרי יהודה ובשפלתה שררו תמיד תנאים מעולים לגידול כרמים והאיזור ידוע ביקבים הרבים שבו. ב"טיול בדרך היין" נעבור במספר יקבים, נטעם ונכיר את היינות השונים, נהנה מהסברים במקביל לשתיית יין ונטייל גם באתרים נוספים של טבע ועתיקות שסביבנו. נכיר חלק מהפארקים היפים של קק"ל, נראה גיתות עתיקות ונשמע על דרכי הפקת היין בעבר.
"שביל היין בהרי יהודה ובשפלת יהודה" עובר בנופים התנכיים של ארצינו, אזור בו בצרו גפנים ויצרו יין כבר לפני 3000 שנה. זהו אזור טיולים אטרקטיבי לחובבים ומקצוענים בתחום היין והטיולים. נוכל לבקר ביקב ברק במושב בקוע, ביקב צובה, ביקב מוני, ביקב קדמא שבכפר אוריה, ביקבי המנזרים בלאטרון ובית ג'ימאל ועוד… נוכל לשלב גם ביקור בשביל החלב – במחלבת "עיזא פזיזה", במבשלת הבירה בשריגים ועוד. נוכל לטייל במקנים החקלאיים ביד השמונה, בשביל הפסלים ובקברי שמשון ומנוח ביער צורעה, בגת העתיקה בחרבת עתרי ועוד…
גידול גפני יין ביהודה
לאורך כל שנות ההיסטוריה היה זה אזור המפורסם בגידול כרמים ובייצור יין. ממצאים עתיקים התגלו בחפירות וגם עדויות כתובות רבות מצביעים על חבל ארץ זה כמוביל בתעשיית היין של ישראל בתקופות רחוקות כמו גם בימינו. למרות האזור כולל גם את השפלה הנמוכה, גם את השפלה הגבוה וגם את הרי יהודה ופרוזדור ירושלים היותר הרריים, הרי נוכל למצוא כרמי גפנים בכל מרחבי האיזור.
מבחינה היסטורית, שפלת יהודה מוכרת כארץ המסתור של לוחמי המרד הגדול ברומאים. עשרות מערות שהתגלו חפורות מתחת לפני הקרקע בכל רחבי החבל, הקנו לו את הכינוי "ארץ אלף המערות". ממצאים אלו האפילו על גילוי עשרות גתות יין, עיטורים, תבליטים ופסיפסים המתעדים את פרי הגפן, שנמצאו באזור. אלה מעידים יותר מכל על המורשת החקלאית ההיסטורית שנמשכה כאן למן התקופה הכנענית ותקופת התנחלות שבטי ישראל ועד סוף התקופה הביזנטית בארץ ישראל.
ניתן לראות ממצאים כאלה באתרים היסטוריים כמו גן לאומי בית גוברין (תל מרשה), תל גזר, תל צופית, תל מקנה המזוהה עם עקרון העתיקה, חורבת עתרי, חורבת שקלון בפארק בריטניה ותל לכיש. ניתן להוסיף לכך רשימה ארוכה של מקומות ואתרים שבהם התגלו גתות ומתקנים ליצור יין בהם יער חרובית, חורבת כרוע ביער המלאכים, שרידי חוות ג'לדיה שליד תימורים, חורבת מרמיתא ליד הרטוב, חורבת חנות ליד מושב מטע, בפארק עצמאות ארה"ב שבין מחסיה לנס הרים ובכל רחבי פארק עדולם. כל אלה הם רק מעט המעיד על שפע הממצאים הקשורים לתעשיית היין באזור.
היעלמותה של תעשיית היין המשגשגת מנופי החקלאות של ארץ ישראל בתקופה המוסלמית, הביאה לחיזוקו של ענף הזית ויצור השמן. תקופת חידוש ההתיישבות של סוף המאה ה-19 והקמת מושבות יהודה, החזירה אמנם במידה מועטה את כרמי הגפנים לשטחי החקלאות באזור, אך יחלפו עוד כמעט מאה שנים עד אשר תשוב הגפן למעמדה המתבקש כגידול חקלאי משמעותי בחבל ארץ זה.
יותר מ-50 יקבים נוסדו כאן במרוצת השנים ובהמשך הגיעו גם יקבים תעשייתיים גדולים שגילו אף הם את יתרונותיה של תעשיית היין בשפלת יהודה. מבחינה תיירותית זהו חבל ארץ נרחב המקבץ בתוכו מספר אזורים שונים ומרוחקים מעט זה מזה.
להזמנת טיול יקבים מודרך, טיולי טעימות יין וטיולי שביל היין התקשרו לרונן – 052-2528464.