"…יש אנשים שמטפסים על הרים, יש אנשים שצונחים מגבהים,
יש אנשים שרוכבים על סוסים, ויש כאלה שגומאים מרחקים,
אבל אני אוהב להיות בבית, עם התה והלימון והספרים הישנים
כן, אני אוהב להיות בבית, עם אותה האהובה ועם אותם ההרגלים
אוהב להיות בבית!"
טיול בעקבות שירי אריק איינשטיין, שלו ושל ההרכבים בהם השתתף, כולל שלישיית גשר הירקון, החלונות הגבוהים, להקת הנח”ל, להקת בצל ירוק וחבורת לול. ניפגש ליד נמל תל אביב, נטייל רגלית במשך כשעתיים עד שלוש באזור שפך הירקון, נמל ת”א, רחובות אוסישקין, דיזינגוף ובן יהודה, נגיע עד חוף מציצים ונעבור באתרים בהם חיו פעלו ועליהם שרו הזמרים והלהקות המפורסמות. נשמע סיפורים, קוריוזים מצחיקים וגם קצת גם רכילות, על אותם מפורסמים ונשיר את שיריהם היפים באתרים שבהם נעבור. לא נבקר בבית הקברות בו הוא קבור ולא נעבור ליד ביתו, היות והם מרוחקים ממסלול הטיול.
אוהבים את אריק איינשטיין ורוצים לשמוע עליו הרבה יותר?
רוצים לטייל בגדות הירקון ולשיר את שירי אריק איינשטיין, החלונות הגבוהים ושלישיית גשר הירקון?
בואו לטיול מזמר בעקבות אריק איינשטיין בצפון תל אביב עם רונן!
אריק איינשטיין
נחשב לבכיר זמרי ישראל מאז ומעולם, ולאב הרוחני של הרוק הישראלי. שירו “עטור מצחך זהב שחור” נבחר לשיר האהוב בכל הזמנים. אריק איינשטיין הוציא עשרות אלבומים וקולו מזוהה עם אלפי שירים. בתקליטון הסולו הראשון שלו, כבר ב 1962, הוא שר בקולו המלטף את השיר המקסים על תל-אביב “עיר לבנה” שכתבה והלחינה נעמי שמר. הוא נולד וגדל בתל אביב, ובנערותו היה אלוף הארץ לנוער בקפיצה לגובה והדיפת כדור ברזל. את דרכו המוזיקלית החל בעת שירותו הצבאי בלהקת הנח”ל, המשיך כשחקן בתיאטרון ובערבי סטנד-אפ, היה חבר בלהקות מפורסמות – “בצל ירוק” עם אורי זוהר, חיים טופול ואחרים, “שלישיית גשר הירקון” עם בני אמדורסקי ויהורם גאון (שהתחלף לאחר שנה), ובהמשך היה חבר ב“חלונות הגבוהים” עם שמוליק קראוס וג’וזי כץ ואיתם הוציא אלבום משותף, שנחשב בעיני רבים לאחד מאלבומי הרוק הטובים ביותר שיצאו בארץ.
למרות שהיה מוכר בתור זמר ושחקן, את הפריצה הגדולה כאמן סולו, עשה איינשטיין רק בסוף שנות השישים, לאחר שחבר לשלום חנוך, ויחד עשו השניים את “פוזי”, “שבלול” ו-“פלסטלינה”, שהגדירו את הרוק הישראלי החדש. במקביל, הצטרף ל”חבורת לול” עם שלום חנוך, אורי זוהר, צבי שיסל ואחרים, ויצר את הסרט “שבלול” ותוכנית הטלוויזיה “לול” שהפכו מאז לקלאסיקה. אחריהם, יחד עם אורי זוהר, שיחק ב”מציצים” ובסרט “עיניים גדולות”. מאז שיתף פעולה עם אמני מוזיקה רבים ובהם יצחק קלפטר, שם טוב לוי, מיקי גבריאלוב, יוני רכטר ואחרים. ב 1981 הוא הופיע בפעם האחרונה בחייו מול קהל ומאז ועד מותו בנובמבר 2013, הוא המשיך להקליט שירים, להפיק אלבומים חדשים והמשיך להיות אמן חשוב אהוב ומשפיע בתרבות הישראלית.
“… נוסעים במכונית הישנה, לתוך הלילה הרטוב.
הגשם שוב נהיה כבד, ולא רואים ממטר…. סע לאט…”
שלישיית גשר הירקון
“שלישיית גשר הירקון” קרויה על שם גשר הירקון בתל אביב ותמונתו אף הופיעה על עטיפות אלבומיהם. לשלישייה תרומה נכבדת לזמר העברי והיא פעלה בשני הרכבים. חברי ההרכב הראשון היו אריק איינשטיין, יהורם גאון ובני אמדורסקי. בהרכב השני החליף ישראל גוריון את יהורם גאון שעזב. הופעתה של “גשר הירקון” הפומבית הראשונה הייתה בפסטיבל הזמר והפזמון בשנת 1964, שם ביצעו את השיר “אותך”. בשנת 1965 הקליטה השלישייה את אלבומה הראשון “אהבה ראשונה” עם הלהיטים “לילה בחוף אכזיב”, “כשאור דולק בחלונך”, “אם רק תבואי בחמש”, “אל תעברי לבד ילדה ברחוב” ועוד. לאחר מכן פרש יהורם גאון מההרכב והחליף אותו ישראל גוריון. ב-1966 הוציאה השלישייה את אלבומה השני, “התוכנית החדשה”, בו נכללו השירים “העיר באפור”, “הכל בגלל האהבה” ו”סימן שאתה צעיר”. בפסטיבל הזמר באותה שנה זכתה השלישייה במקום השני עם השיר “ריח תפוח ואודם שני”, וזמן קצר לאחר מכן התפרקה.
“אם פרדסים עוד משגעים אותך בריח, אם בלילות אתה שיכור מן הירח,
אם רוח מרחבים בצווארונך תמיד נושבת, ויש לך קוצים במקום שבו נהוג לשבת…
זה סימן שאתה צעיר, כמו יום אביב בהיר, כמו יום אביב בהיר, סימן שאתה צעיר!”
חבורת לול
חבורת לוּל היו מספר זמרים ושחקנים שהשפעתם על התרבות הישראלית הייתה רבה. הם יצרו יחד סרטי קולנוע (שבלול 1970, לול 1988), סדרת טלוויזיה עם שירים ומערכונים בשם לול ואלבום. את החבורה הובילו אריק איינשטיין, אורי זוהר, שלום חנוך, יהונתן גפן, שמוליק קראוס, מיקי גבריאלוב, ג’וזי כץ ואחרים. חלק גדול משירי החבורה הפכו להיות אבן דרך בתולדות הרוק הישראלי ובהם: “אבשלום”, “צא מזה”, “כתבו עליו בעיתון”, “אני אוהב לישון”, “אמא אדמה”, “למה לי לקחת ללב”, “מה איתי” ו”אני ואתה נשנה את העולם”. מלבד היצירה, נודעה החבורה באורח חיים פרוע והולל והיא הפכה למעין סמל של הצעירים הצברים המרדנים של סוף שנות השישים ושנות השבעים.