טיול ומשחק – כתב חידה בתל-אביב הקטנה
טיול ומשחק על-בסיס מפה וכתב חידה בשכונת אחוזת בית. הטיול הינו טיול קליל בתל אביב באיזור הקרוב לאיזור המשחק ונמשך כשעה וחצי. לאחריו נצא למשחק שבו תשתמשו בטלפונים הניידים החכמים שלכם, בעלי גישה לאינטרנט – לגוגל ולויקיפדיה. במהלך המשחק, כל קבוצה (*) תמצא את התחנות באינטרנט, תתכנן לעצמה את המסלול על המפה ואז תעבור דרך כל התחנות להבאת הוכחות מהשטח. המסלול הינו ברמת קושי קלה ונמשך כשעה וחצי עד שעתיים, תלוי בזריזות הקבוצה.
(*) קבוצה מומלצת היא בת 3-6 איש. בכל קבוצה חובה לפחות אחד עם טלפון הכולל חיבור לאינטרנט.
תל אביב הקטנה
זהו כינויה של העיר תל-אביב מאז ימי התרחבות שכונותיה הראשונות אל מחוץ ליפו מראשית המאה ה-20. עם גדילתה של העיר, הפך כינוי זה לכינוי השכונות הראשונות של העיר – אחוזת בית וסביבותיה במרכז העיר. תל-אביב מאז שנותיה הראשונות שימשה כמקום מרכזי לבילוי, מוזיאונים, תרבות, בתי-קפה ומסעדות, טיילת חוף-ים, חנויות וחלונות ראווה, איכות חיים וסגנון מערבי מודרני באיזור שבעברו היה ברובו מוסלמי-ערבי.
מאז תל אביב הקטנה שחצרות בנייניה נטועות עצים, התפתחה והפכה עיר "קוביסטית, באוהאוסית לבנה וממורפסת, מסוגננת. לעתים צבעונית, מעוגלת ומעורגלת סבכות ברזל תוחמות מרפסות צרות, סימטריות ומעוגלות". עיר עם דרכים כבישים ושדרות כאירופה, כמערב החדש.
אחוזת בית
בשנת 1909, התכנסו 66 משפחות על דיונת חול מצפון ליפו, והחליטו להקים את העיר העברית הראשונה בישראל. חברי אגודת אחוזת בית שבראשה עמד עקיבא וייס היו דיזנגוף, שינקין, בוגרשוב, גוטמן, שלוש, אבולעפיה, חסין ואחרים. חברי האגודה תכננו להקים שכונה שתנאי החיים בה יהיו נוחים: שהרחובות בשכונה יהיו רחבים, שתהיה מערכת ביוב מסודרת, שיהיו גינות ומגרשי משחקים, ושתהיה תאורה ברחובות. אמנם, באותה תקופה כבר היו קיימות כבר 11 שכונות יהודיות מחוץ לחומות יפו (נווה-צדק, כרם התימנים, נווה שלום ואחרות), אך הן לא היו מרווחות ומודרניות כמו השכונה שאגודת "אחוזת-בית" תכננה. הם קנו את השטח, יישרו את גבעות החול, חפרו באר מים והזמינו הצעות לתכנון השכונה ממספר מהנדסים. לאחר התכנון חילקו את המגרשים בינם בהגרלת הצדפים המפורסמת ובתום שנה נכנסו כבר לגור בבתיהם החדשים. בעקבות הצלחת השכונה, נרכשו מגרשים לשכונות נוספות בסביבה וזמן קצר לאחר הקמתן הוחלט על שם משותף לכל השכונות – "תל אביב".
באוהאוס או הסגנון הבינלאומי
השינוי הגדול באדריכלות המקומית קרה בשנות השלושים, בעיקר בזכות בית הספר לאדריכלות 'באוהאוס' (גרמנית: בית הבנייה), בגרמניה. יוצאי בית הספר היהוגים, כאשר עלו ארצה, בנו בעיר בין השנים 1931 ו-1956 כ-4,000 בתים בסגנון הבינלאומי, מה שהפך אותה ברבות הימים לשמורת טבע לסגנון זה, המכונה לרוב ובטעות, בשם "באוהאוס". את בתי הבאוהאוס ניתן לזהות בקלות: מרובעים בעיקרם, אך משלבים משחקים של צורות גיאומטריות בסיסיות, כמו המרפסות העגולות והחלונות הארוכים והצרים. הבתים מתאפיינים בא-סימטריות וברבים מהם משולבים אלמנטים מעולם המכונות והאוניות, דוגמת חלונות עגולים או חזיתות מעוגלות. עם הזמן פיתחו אדריכלי העיר הלבנה, ובהם זאב רכטר, אריה שרון, דב כרמי וג'ניה אוורבוך, סגנון ייחודי לתל אביב כולל הגדלת החלונות והוספת גגונים מעליהם, אוורור בהתאם לכיווני הרוח, פרגולות על הגגות ללילות החמים ובעיקר – מרפסות גדולות. המרפסות גם היוו הצהרה חברתית, בדבר הפתיחות של הקהילה והקשר בין חבריה.
להזמנת מדריך טיולים בארץ ובכלל זה הדרכת טיולי נושא וטיולי משחק חידה
התקשרו כעת לרונן – 052-2528464.